Cihuatán Cinabrio 12 Y.O.

Cinabrio byl vyroben k poctě mayskému bohovi slunce Kinich Ahau. Název je inspirován červenou barvou, která se dříve získávala rozdrcením nerostu cinabaritu (rumělky). Jde o posvátnou barvu boha slunce, která je považovaná za dobré znamení. Tyto symboly jsou vyobrazené i na etiketě lahve: bůh slunce , který je ztělesněný dvěma kolibříky , spící žena a leguán , který je pro oblast Cihuatán typický.

Cinabrio je lehký rum, který zrál minimálně 12 let systémem solera v sudech z amerického bílého dubu, které předtím obsahovaly bourbon.

Položka byla vyprodána…
Vyprodáno
Kód: 879
Značka: Cihuatán
1 090 Kč
Kategorie: RUM
Položka byla vyprodána…
Země El Salvador
Doba zrání minimálně 12 let
Chuť tóny ožehnutého dubu, karamelizované pomerančové kůry, šťávy z cukrové třtiny, zralé karamboly, pistácií a švestek
Alkohol 40 %
Objem 0,7 l

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.

Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu. Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí čarovné a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak.

Zpět do obchodu
Najdete nás i na MALL.CZ