Cihuatan Suerte Limited Edition Tuba
Cihuatán Suerte je limitovaná edice inspirovaná legendou o Muwaat Matovi, mayském bohu štěstí. Mayové věřili, že jim tento bůh poslal prostřednictvím meteoritů kus štěstí v podobě křemenných krystalů. Aby jej mohli využít, při posvátném rituálu přes krystaly křemene filtrovali vodu. A dle této legendy master blenderka Gabriela Ayala přes křemenné krystaly přefiltrovala rum Suerte.
Design symbolicky zobrazuje meteority, mayského boha Muwaan Mata, kterého představuje jelen, a krystaly křemene v různých barvách.
Pro blend byly vybrány rumy s nízkým i vysokým obsahem alkoholu mezi 15 až 17 lety stáří. Zrání probíhalo v tropickém klimatu v nových, středně vypálených sudech z amerického bílého dubu. To utvořilo chuť, která dokonale vyvažuje kořeněné, sladké a ovocné tóny.
Kategorie: | RUM |
---|---|
Položka byla vyprodána… |
Země: Salvador
Chuť: tóny slaného karamelu, sezamového cukroví, kandovaných fíků, espressa, máslových sušenek a skořice
Alkohol: 44,2 %
Objem: 0,7 l
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rumy Cihuatán jsou inspirovány stejnojmenným údolím v El Salvadoru. V údolí Cihuatán kdysi stálo stejnojmenné město. Bylo postaveno mayským kmenem, původními obyvateli, kteří zde žili mezi roky 900 a 1 200 n. l. Mayové byli prosperující společností, jíž tvořili mj. matematici, astronomové a obchodníci. V jejich touze po vědění a inovacích nalézají rumy Cihuatán svou inspiraci. Slovo „Cihuatán“ znamená v jazyce pipil, který je příbuzný aztéčtině, „zem za spící ženou“. Legenda praví, že před mnoha staletími přišla do údolí Cihuatán bohyně, jež tamní půdu obdařila hojností a úrodností. Z její vůle údolí rozkvetlo do podoby úrodných polí s cukrovou třtinou a tou nejčistší vodou. A právě ty dnes tvoří dvě klíčové ingredience rumů Cihuatán.
Celoročně zde panuje vesměs teplé, tropické počasí, které si lze vychutnat na nádherných plážích s tmavým pískem a vodou Tichého oceánu. Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Na každý krok výrobního procesu, od sazenic cukrové třtiny přes fermentaci a destilaci třtinového sirupu a melasy až po lahvování, se pečlivě dohlíží. Místní master blender, Gabriela Ayala, vymýšlí čarovné a jedinečné rumy inspirované mayským odkazem a ze sudů, ve kterých její výtvory odpočívají, nespustí zrak.