Miyagikyo single malt apple brandy wood finish
Limitovaná edice whisky, která byla lahvována ke 100 letému výročí svatby Masataka Takesturu (zakladatele Nikka Whisky), která se konala v Glasgow. Zrála v sudech po apple brandy a lahvována byla v roce 2020. Jablka jsou silným symbolem Nikka whisky a současně spojitost vztahu Takesturu a jeho manželky Rity. Své podnikání totiž započal produkcí jablkových džusů a džemů, zatímco macerovaly jeho první whisky.
Kategorie: | JAPONSKÉ WHISKY |
---|
Typ | single malt |
Země | Japonsko |
Barva | zlatá se zelenými odlesky |
Vůně | jemná směs - (jablko), vanilky, medu (akácie) a jemně bylinných (šalvěj, verbena) tónů, první nos je modelem rovnováhy. Hluboko se rozvíjí s tóny jablečného pyré a pečených jablek. |
Chuť | hladká a živá, pozoruhodně sladové, střední patro ukazuje svěžest výrazu. Postupně se paleta chutí stává stále exotičtější (ananas, liči, kiwi), zatímco akátový med se rozlévá po celém patře. |
Závěr | Dlouhý a lahodný. Velmi jemně slaný, začátek cíle nás nenávratně přenese do bylinných oblastí (sekané seno) a sladoven, jejichž třísloviny jemně zmenšují chuťové pohárky. V dochuti dodávají nálevové tóny (rozmarýn, máta, lípa) květinový rozměr. |
Alkohol | 47 % |
Objem | 0,7 l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Masataka Taketsuru se v roce 1918 vydal do Skotska. I přes tradiční rodinnou výrobu saké si jeho srdce si získala whisky. Zapsal se na Univerzitu v Glasgow a stal se vůbec prvním Japoncem, který ve Skotsku studoval výrobu whisky.
Po návratu do Japonska si uvědomil, že pokud chce vyrábět skutečně znamenitou a autentickou whisky ve skotském stylu, potřebuje se osamostatnit. A tak v roce 1934 založil Nikka Whisky a vybudoval první palírnu v Yoichi. A tak se zrodila špičková japonská whisky.